TANDSKÖTSEL
Att borsta tänderna på din hund eller katt är bra av flera olika anledningar. De får bättre andedräkt samtidigt som det förebygger bildning av plack och tandsten. Plack är det som skapar inflammation i tandköttet. Inflammationen i sig gör så att tandköttet blir rött och irriterat vilket leder till att tandköttet drar sig tillbaka och till slut så blottas tandhalsarna, eftersom även tandbenet som tänderna sitter fast i drar sig tillbaka. I värsta fall blir tänderna lösa och man har en tandlossning.
Det finns studier som visar på att 85% av våra hundar och katter drabbas av inflammation i vävnaden runt tanden. Förutom att detta kan leda till tandlossning som vi skrev om tidigare, kan detta också påverka alla organ i kroppen. Varje gång djuret tuggar så frisätts bakterier i djurets blod. Plack är det som skapar denna inflammation i tandköttet. Det är något som bildas hela tiden så därför man ska borsta tänderna varje dag. Tandsten bildas när plack mineraliseras och det blir som en skrovlig yta på tänderna. Denna yta gör det lättare för ännu mer plack att fästa på tänderna och mer tandsten skapas. Tandstenen i sig går inte att borta bort, men det gör placken. För att få bort tandstenen på ett professionellt sätt söver vi djuret och tar bort tanstenen med en vattenkyld ultraljudsscaler. Djuret är intuberat och då hindras smutsigt vatten och saliv från att dras ned i lungorna.
Att själv ta bort tandstenen med en tandstensskapa som vi använder till oss människor är inte att rekommendera. Hundarna och katterna har tunnare emalj än vi människor och måste hanteras mycket varsamt. Repas den så får ännu mer tandsten fäste.
När man ska börja med tandborstningen är det viktigt att börja försiktigt. En del hundar och katter tycket det är otäckt när man är och pillar i munnen. Börja därför enkelt och gör det hela till en rolig mysstund. Starta med att bara öva på att du ska kunna pilla lite på tänderna bara med fingrarna, belöna med gott godis. Därefter kan man börja använda en liten fingertuta (Petosan ex) och öva på att borsta en tand i taget. Tänderna ska borstas en gång om dagen. Det viktigaste är att borta utsidan av tänderna för det är oftast där de får tandsten. Vill man kan man använda en tandkräm med god smak för hund och katt, men detta är inget måste. Men djuret kan uppleva tandborstningen som roligare när de får smaska på lite god tandkräm samtidigt. Viktigt att tänka på är att absolut inte använda tandkräm som är avsedd för människa eftersom den innehåller flour och xylitol och det är giftigt för våra fyrbenta.
Hur kan jag veta om mitt djur är drabbat av inflammation och tandsten? En del symptom är att de undviker att tugga på ena sidan av munnen, att de tappar foder eller att de slutar gnaga på ben/leksaker. Man kan ofta också märka det på att det luktar illa ur munnen. Är man osäker kan man alltid boka till hos oss för gratis tandkoll så undersöker vi ditt djur mun samt ger självklart råd angående tandborstning och hur ni lättast börjar med detta.
INFÖR TANDRENGÖRING
Om ditt djur är äldre och ska lämnas in för tandåtgärd vill vi gärna ta en blodstatus innan ditt besök. För att kontrollera att njurar och lever klarar av att ligga i narkos och bryta ner läkemedel. Ditt djur kan ha förhöjda värden utan att visat symptom och det kan vara avgörande för återhämtning efter narkos.
Vår rekommendation är att du bokar ett besök till en veterinär för en undersökning där vi bla lyssnar på hjärta samt blodprovstagning. Tiden bokas ca en vecka före ditt tandbesök.
Om ditt djur skulle ha förhöjda värden så vill vi gärna att den kommer in till oss dagen innan för att få vätska som hjälper njurarna. De kan även bli aktuellt att du får lämna in dagen efter operation för fortsatt vätskebehandling. Detta för att ditt djur ska ha de bästa förutsättningarna under en narkos och en snabbare återhämtning.
Vi rekommenderar blodprover på hundar från 8 år och katter från 10år. Har ditt djur visat symptom som kräkningar eller ökad törst så rekommenderas alltid ett blodprov innan tandåtgärd.
Om ditt djur inte kommer igång att äta eller dricka dagen efter åtgärd är det viktigt att ni kontaktar oss samma dag.
Avbokningar ska ske minst 48 h innan inbokad operation. Om kliniken har stängt går det bra att maila oss på info@vallentunadjurklinik.se för avbokning.
TANDOPERATION
Tand- och munproblem är den vanligaste diagnosen hos hundar och katter. Tandsten uppkommer när plack mineraliseras. Plack består av saliv, foderrester och bakterier som täcker tänderna. Plack går att borsta bort med tandborste, medan tandsten sitter fast på tanden och måste tas bort med speciell utrustning.
Plack orsakar inflammation i vävnaden runt tanden. Detta kan ge upphov till djupa tandfickor, tandlossning och rotinfektioner.
Dålig lukt från munnen hos hund och katt beror ofta på bakterier i tandfickor.
Du kan själv förebygga detta genom daglig tandborstning och genom att regelbundet låta ditt djur få sina tänder professionellt rengjorda hos veterinären med PTR.
För att kunna avgöra fullständig munstatus behövs en tandröntgen. Detta rekommenderas att göras vid första besök vid tandstensbortagning.
Åtgärder vi utför:
- Mjölktänder
- FORL
- Tandsten
- Parodontit och tandlossning