POLIKLINIK
Veterinärkliniken har sju olika poliklinikrum, moderna operationssalar, tandvårdssal med modern utrustning, uppvakningsavdelning, stallavdelningar, modernt labb, digital röntgen, foder och tillbehörsbutik.
Vårt team med veterinärer och sköterskor på polikliniken har stor kompetens och möjlighet att utföra flera undersökningar för att diagnosticera ditt djur. Vi kan erbjuda:
REGLER FÖR AVBOKNING:
Avbokning för Poliklinikbesök ska ske minst 24 h innan inbokat besök, avbokning för operationer ska ske 48 h innan inbokat besök.
MEDICINSKA UTREDNINGAR:
- Buk-ultraljud
- Mage/tarmutredningar
- Medicin och hudutredningar
- Labatorieanalyser
ORTOPEDI:
- Hältutredningar
- Ortopediska utredningar
- Röntgen inklusive SKK
Ofta kräver dessa utredningar/undersökningar att patienten får lugnande samt blir röntgad. Därför bör dessa patienter vara fastade innan undersökning så man kan ge lugnande.
PROFYLAX:
- Hälsokontroller
- Besiktningar
- Vaccinationer
- Utförande av EU-pass
- Pälsvård
- Kloklippning
HJÄRTMOTTAGNING:
Lennart Nilsfors med särskild kompetens i ultraljudsdiagnostik och hjärtsjukdomar besöker oss på kliniken 1 gång per månad.
Med start 18/3 har vi även Specialist inom Kardiologi Steg 2 Einar Johard hos oss.
Einar har över 20 års erfarenhet av hjärtsjukdomar hos hund och katt.
Vi erbjuder:
- Hjärtultraljud av
- HCM-screening
- Hjärtintyg
Recept
Om du är befintlig patient hos oss och har besökt oss inom det närmsta året kan vi hjälpa dig att förnya dina recept. Våra veterinärer gör alltid en individuell bedömning ifall patienten behöver en ny veterinärundersökning innan förskrivning utförs.
Vi följer Jordbruksverkets föreskrifter om veterinärers rätt att förskriva och tillhandahålla läkemedel. Vi förskriver ej p-piller till katt.
RÖNTGEN
Vi utför röntgen framförallt av hund och katt men även våra andra små sällskapsdjur. Vi är utrustade med digital röntgenapparatur.
Med röntgen kan vi till exempel se skelettskador, förslitningar eller om ditt djur har ätit något som stoppar upp matsmältningen.
På kliniken utför vi:
-
Sjukdomsdiagnostik
-
Dräktighetskontroll
-
Vi gör även röntgen av höftled och armbågsled via SKK
LABRATORIUM
På vårt lab kan vi analysera blod och urin.
Med hjälp av mikroskop kan vi identifiera olika parasiter samt bedöma prover från hud, knölar, slemhinna och urin.
Vi skickar även visa prover till externa lab.
Vaccination
Den viktigaste anledningen till att vaccinera ditt husdjur är att förebygga svåra sjukdomar och onödigt lidande. Och du hjälper även till att minska smittrycket generellt, vilket minskar risk för smitta för alla. Ju fler som är vaccinerade ju mindre sjukdomsfall. Ska du ta med ditt djur utomlands? Då hittar du information om vad du bör tänka på under Resa med djur utomlands.
Hund
Rekommendationen är att grundvaccinera hunden vid 8 veckor, 12 veckor och vid ett års ålder.
Då vaccineras hunden mot Hepatit, Parvo , Valpsjuka och Kennelhosta.
Sedan revaccination årligen för kennelhostan, samt var 3:e år för resterande sjukdomar.
Källa: SVA.se
Katt
Rekommendationen är att grundvaccinera katten vid 8 veckor, 12 veckor och vid ett års ålder.
Då vaccineras katten mot Kattsnuva och Kattpest.
Sedan revaccination årligen mot kattsnuvan och var 3:e år mot kattpesten.
En katt som går ute eller på annat sätt träffar många katter bör vaccineras årligen mot kattsnuva.
Källa: SVA.se
Kanin
Vi hjälper till att vaccinera din kanin mot kaninpest och kaningulsot. Vaccination mot kaningulsot rekommenderas att ta på våren, då det är myggor som sprider sjukdomen.
Källa: SVA.se
NYA RUTINER VID BESIKTNING OCH CHIPMÄRKNING:
På grund av ökat antal smuggelhundar har vi infört nya rutiner vid besiktning och chipmärkning. För att vi ska kunna besiktiga och chipmärka hela kullar måste mamman vara med eller svensk stamtavla finnas.
Om du har ett djur utan stamtavla kan vi inte skriva annat än blandras i ett besiktningsintyg eller liknande.
Att ta farväl
Varje djur och varje situation är unik, och det är bara du som djurägare som kan fatta detta svåra beslut.
Om du känner dig osäker på hur ditt djurs livskvalité är, undersöker vi gärna och ger dig vår åsikt angående ditt djurs hälsa.
Hur det går till när ditt djur får somna in:
Vi erbjuder ett speciellt rum med tända ljus, och allt sker med stor respekt och medkänsla.
Först ger vi en injektion i nackskinnet med en lugnande och smärtstillande substans. Efter fem till tio minuter somnar djuret. Då lägger sköterskan en kanyl i en ven i ett framben. Därefter ges en överdos narkosmedel via kanylen och din vän somnar strax stilla in. Veterinären lyssnar och konstaterar att hjärtat slutat slå och dödförklarar.
Vad händer sedan med kroppen?
De flesta väljer allmän kremering då kvarlevorna kremeras med andra sällskapsdjur och askan strös anonymt i en minneslund. Man kan också begära separat kremering då bara kvarlevorna från just ditt djur kremeras. Askan får man efter ett par veckor hämta hos oss i en urna.
Har man möjlighet kan man även ta med sig kroppen hem för begravning.
Vi samarbetar med Mälardalens Krematorium, gå in på deras hemsida för mer information om deras arbete.
Läs mer
Rehab
Har ditt djur problem med leder eller rygg , hjälper vi gärna till med en ordentligt utredning och en inviduell rehabplan som ger bästa förutsättningar för en bättre livskvalité för ditt djur.
Vi har ett nära samarbete med Anna Nähl på Dog Totality Sweden. Efter en skada eller operation är rehabiliteringen en mycket viktig del av läkningsprocessen. Anna är legitimerad sjukgymnast av Jordbruksverket, godkänd för arbete inom djurens hälso-och sjukvård och har mer än 19 års yrkeserfarenhet inom veterinärmedicin.